Av. Hatice Akıncı Yılmaz ile Röportaj

Derneğimizin, yeni eski bütün üyeleriyle birlikte hareket eden, emsallerinden çok farklı ve çok iyi bir noktada olduğunu, köklü bir kuruluş haline geldiğini görmek istiyorum.

 

Önümüzdeki 2 yıllık dönem için Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği’ne Mayıs ayı sonunda yapılan Genel Kurul ile ikinci defa başkan seçildiniz. Öncelikle sizi ve ekibinizi tebrik ediyoruz.

 

Teşekkür ederiz. İnşallah arkadaşlarımızla beraber camiamız için hayırlı ve güzel işler yapmanın azmindeyiz.

 

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

 

Tabii, 1981 yılında İstanbul’da doğdum. 1992 yılında Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesine giren ilk kız öğrencilerden biriydim. Okulumuzdan 1999’da mezun oldum ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesine başladım. 2003 yılında üniversiteyi bitirip iki sene sonra avukatlık ruhsatnamemi aldım. Aynı sene haziran ayında evlendim. Halen avukatlık yapmaya devam ediyorum.

 

Kartal Anadolu İHL Mezunu olmanın size kattığı değerler nedir?

 

En başta kendinin farkında olmak ve özgüven bana göre edindiğimiz en önemli değerler. Bundan sonra hayata nitelikli ve geniş bir açıyla bakabilmek, okuldan mezun olduğumuzda kültürel ve sosyal anlamda üniversite öğrencisi düzeyinde bir alt yapıya sahip olmak geliyor. Tabii ki özellikle okulda bulunduğumuz dönemin de etkisiyle her yönüyle standartların çok üstünde bir eğitim almış olmak.

 

Kartal Anadolu İHL Mezunları ve Mensupları Derneği’nin işlevi nedir?

 

Derneğimizin ilk ve en önemli işlevi mezunları ve mensupları arasındaki iletişimi, yardımlaşmayı, dayanışmayı güçlendirmek, sürekli kılmaktır. Bu manada derneğimiz üyelerini toplayıcı, bir araya getirici ve koruyucu bir görev üstlenmektedir. Üyelerimizin okulumuzla olan bağlarını devam ettirmelerini kolaylaştırmak da derneğimizin ikinci işlevi. Bu iki unsur dışında tabii ki derneğimizin üyelerinin manevi, kültürel, sosyal, akademik, sportif hayatlarını geliştirmelerine destek olmak üzere pek çok yan işlevi de var.

 

Dernek olarak geçmiş dönemlerde genel olarak neler yapıldı?

 

Derneğimiz kurulduğu ilk dönemlerden itibaren değişmeyen bir istikrarla mezunlarını ve mensuplarını buluşturmak, bir araya getirmek üzere çalıştı. Geleneksel iftar, kahvaltı ve piknik organizasyonları, yaklaşık on seneden beri aksamadan gerçekleştiriliyor. Ayrıca her sene okulumuzun mezun adaylarıyla bir araya gelinmesi, tanışma toplantısı yapılması ve üniversite sınavıyla ilgili rehberlik çalışması yapılması sürekliliğini koruyor. Geçtiğimiz dönemde bu geleneksel faaliyetlerin yanında dernek olarak ayrıca okulumuza yeni kayıt olan öğrencilerin de yanında olduk. Böylece hem onlarla tanışma imkânı bulduk hem de derneğimizden haberdar olmalarını sağladık. Bir diğer yeni faaliyet ise bütün üyelerimizin bilgilerinin güncellenmesi ve bir veritabanı oluşturulmasına yönelik. Büyük ölçüde tamamlanan bu çalışma yeni dönemde de sürüyor. Aidatların düzenli ve kolay şekilde toplanması için bir çalışmamız var ayrıca. Bu bağlamda sanal pos uygulamasına geçiş ve diğer metodların araştırılması sözkonusu. En önemli faaliyetlerden biri de derneğimizin resmi internet sitesinin hayata geçirilmesi. Bu site sayesinde üyelerimiz hem dernekle hem diğer üyelerle hem de okullarıyla daha rahat şekilde iletişime geçecek. Kendilerine özel sayfalar vasıtasıyla üyelik bilgilerini güncelleyecek, aidatlarını kolayca ödeyecek ve her faaliyetten en kısa sürede haberdar olacak.

 

Bir üyenizin genel olarak dernekten beklentileri neler? Mezunlar derneği bu beklentileri karşılıyor mu?

 

Genelde üyelerimizin temel beklentileri belirli zamanlarda bir araya gelmek, birbirinden haberdar olmak ve toplumsal manada refleks gösterilmesi gereken konularda birlikte hareket etmeye yönelik. Bunun yanında okulumuzla olan bağların ve “kartallılık” geleneğinin köklü hale getirilmesine yönelik istekler de sözkonusu. Derneğimiz bu beklentileri karşılamak üzere faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor. Fakat üyelerimizin dernekle ilgili beklentilerini her zaman yüksek tuttuklarını görmek bizi daha çok çalışmaya teşvik ediyor.

 

Mezunlar Derneği olarak sizin her bir üyeden beklentiniz ne?

 

Bizim üyelerimizden iki önemli beklentimiz var; ilki derneğimizin yönetimine katılmaları yani yapılanlar yapılacaklar konusunda fikir beyan etmeleri, sorumluluk almaları ve gönüllü olarak çalışmaya ilgi göstermeleri, ikincisi yapıcı eleştirilerde bulunmaları ve bu eleştirilerin yanında öneriler getirmeleri. Tabii her zaman yaptıkları gibi beklentilerini yüksek tutmaları da bizim için çok önemli.

 

Yeni dönemdeki hedefleriniz nelerdir?

 

Yeni dönem için üç ana konuda hedeflerimiz var Birinci ana hedefimiz derneğimizin çalışma niteliğine yönelik. Bu bağlamda derneğimizin kurumsal bir hale getirilmesi ve faaliyetlerini daha profesyonel şekilde gerçekleştirmesi için çalışmalar yapmak istiyoruz. Ayrıca derneğimizin çalışma konusuyla ilgili gerek yurt içindeki gerek yurt dışındaki sivil toplum kuruluşlarıyla bağlantılar kurmasını sağlamak da gerçekleştirmek istediğimiz hayallerimizden biri.

 

İkinci ana hedefimiz üyelerimizle ilgili. Yeni dönemde bu konu altında öncelikli amacımız üye sayımızın çoğalmasının da etkisiyle dönemler bazında buluşmaların etkin hale getirilmesi. Mezunlarımızın önce dönem dönem kendi aralarında buluşturulması ve mümkün olursa dernek çalışmalarıyla ilgili bir istişare ortamı oluşturulması sözkonusu. Ayrıca üyelerimizin okulumuza gönül vermiş ve hizmet etmiş herkesin, bütün öğretmenlerimizin, idarecilerimizin, velilerimizin katılımıyla gerçekleştirilecek bir buluşmayı geleneksel hale getirmeyi hedefliyoruz. En önemli nokta ise üyelerimiz arasında interaktif bir ortam oluşturma isteğimiz. Bütün üyelerimizin her an her konuyla ilgili bilgi sahibi olması…

 

Üçüncü ana hedefimiz ise okulumuzla ilgili. Üyelerimizin okulumuzla olan bağlarını güçlü kılmak, “kartallılık” ruhunu yapıbozumuna uğratmadan korumak, “imam hatiplilik” kültürünü geliştirmek üzere dernek olarak yapabileceklerimizin en iyisini yapmak.

 

Belki o zaman siz yönetimde olmayacaksınız ama uzun vadede Kartal Anadolu Mezunları ve Mensupları Derneği’ni nerede görüyorsunuz?

 

Derneğimizin, yeni eski bütün üyeleriyle birlikte hareket eden, emsallerinden çok farklı ve çok iyi bir noktada olduğunu, köklü bir kuruluş haline geldiğini görmek istiyorum. Derneğimizin camiamızın sözcüsü olma yetkinliğine eriştiğini, toplumsal refleksleri en isabetli şekilde kullandığını ve bütün hedeflerine ulaştığını görmek istiyorum.

 

Mezunlar Derneği’nde gönüllü olarak çalışmak için neler yapmak gerekiyor?

 

Üyelerimizin gönüllü olarak çalışmak için, bizimle irtibata geçmeleri, çalışmak istedikleri alanlar ve çalışabilecekleri gün ve saatler hakkında bilgi vermeleri yeterli. Gönüllü çalışma üyelerimizin derneğimize yapacağı en önemli katkılardan biri…

 

Dernek mezunlarına ve mensuplarına buradan başka iletmek istediğiniz bir şey?..

 

Bizi bu göreve layık gördükleri için bütün üyelerimize teşekkür ediyoruz. Biz geçen dönemde olduğu gibi bu dönemde de elimizden gelen herşeyi inşallah daha da fazlasını yaparak koydığumuz hedeflere ulaşmaya ve görevimizi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacağız. Üyelerimizin de çalışmalarımıza gerek maddi gerek manevi olarak imkânları çerçevesinde destek olmalarını, önce olumlu gelişmeleri takdir edip sonra olumsuz gelişmeleri yapıcı eleştirilerle ve önerilerle değerlendirmelerini rica ediyoruz. Böylece güzel ve olumlu işlerin çoğalacağına ve eksiklik ve aksaklıkların azalacağına inanıyoruz.

 

İlginize teşekkür ederiz.

 

Ben teşekkür ederim.

Yorum bırakın